BAHAN-BAHAN
Meringue
4 Putih Telur
175g Caster Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung
Hiasan
Whip cream Non-diary
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )
CARA-CARA MEMBUAT
Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dengan kadar kepanasan 140 darjah celsius. Guna api bawah sahaja.
Apabila handak masak, suhu antara 120 -100 darjah celsius.
Kemudian, putar putih telur pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telur itu gebu (soft peaks).
Langkah seterusnya, dengan kelajuan tinggi juga, masukkan esen vanila, cuka dan gula kastor sedikit demi sedikit sambil putar.
Putar sampai kental. Dalam keadaan mixer masih berputar, masukkan 1 sudu besar tepung jagung ke dalam adunan tersebut. Putar lagi 3 minit.
Seterusnya, sediakan dulang pembakar, lapikkan dgn baking paper dan tuang adunan tadi di atas baking paper.
Masukkan di dalam oven. Suhu antara 120 - 100 darjah celsius. Bakar selama 1 jam 15 minit.
Kulitnya garing di luar dan lembut di dalam bila pavlova sudah masak. Apabila tekan ia lembut.
Kulitnya garing di luar dan lembut di dalam bila pavlova sudah masak. Apabila tekan ia lembut.
Bila cukup 1 jam 15 minit, sila JANGAN keluarkan pavlova tu dari oven. Biar sebentar untuk ia sejuk.
CARA TOPPING