PAVLOVA


BAHAN-BAHAN

Meringue
4 Putih Telur
175g Caster Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung

Hiasan
Whip cream Non-diary
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )




CARA-CARA MEMBUAT

Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dengan kadar kepanasan 140 darjah celsius. Guna api bawah sahaja.

Apabila handak masak, suhu antara 120 -100 darjah celsius.

Mula-mula, asingkan putih telur dengan kuning telur.


Kemudian, putar putih telur pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telur itu gebu (soft peaks).



Langkah seterusnya, dengan kelajuan tinggi juga, masukkan esen vanila, cuka dan gula kastor sedikit demi sedikit sambil putar.


Putar sampai kental. Dalam keadaan mixer masih berputar, masukkan 1 sudu besar tepung jagung ke dalam adunan tersebut. Putar lagi 3 minit.


Hasil adunan ataupun lebih dikenali dengan " meringue" .

Langkah seterusnya dengan menggunakan spatula tuang meringue ke atas loyang.

Seterusnya, sediakan dulang pembakar, lapikkan dgn baking paper dan tuang adunan tadi di atas baking paper.


Masukkan di dalam oven. Suhu antara 120 - 100 darjah celsius. Bakar selama 1 jam 15 minit.

Kulitnya garing di luar dan lembut di dalam bila pavlova sudah masak. Apabila tekan ia lembut.

Bila cukup 1 jam 15 minit, sila JANGAN keluarkan pavlova tu dari oven. Biar sebentar untuk ia sejuk.


CARA TOPPING

Putar whipping cream dgn kelajuan tinggi. Putar sampai kental.



Sementara tu,  potong buah-buahan yang hendak dihias.



Pindahkan pavlova dengan berhati-hati di dalam bekas. Pavlova ini sangat lembut di dalamnya.


Akhir sekali, letak whiping cream yang telah diputar tadi dan hias buah-buahan mengikut kreativiti sendiri.