BAHAN-BAHAN
140 gram coklat masakan
200 ml whipping cream
2 biji putih telur ayam
100 ml air panas
200 ml whipping cream
2 biji putih telur ayam
100 ml air panas
CARA-CARA MEMBUAT
Pastikan bekas yg kita gunakan tidak terkena sedikit air pun. Pastikan semuanya dalam keadaan kering.
Masak dengan menggunakan kaedah double boiler.
Campurkan bancuhan gelatin tadi ke dalam coklat cair tersebut. Kacau rata sampai sebati semuanya.
Pukul putih telur dengan menggunakan mixer sampai kental.
Pukul hingga kental dan apabila terbalikkan adunan tersebut tak tumpah.
Masukkan gula pasir halus sikit demi sedikit. Pukul lagi sampai semuanya sebati. Pukul guna kelajuan tinggi.
Whipping cream di masukkan dalam mangkuk berlainan. Putar menggunakan mixer. Putar selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
Ambik adunan coklat tadi. Masukkan ke dalam adunan putih telur. Masukkan sikit demi sedikit. Kali ni dah tak perlu guna mesin. Hanya guna spatula/senduk. Sila guna kaedah kaup balik adunan itu.
Masak dengan menggunakan kaedah double boiler.
Campurkan bancuhan gelatin tadi ke dalam coklat cair tersebut. Kacau rata sampai sebati semuanya.
Pukul putih telur dengan menggunakan mixer sampai kental.
Pukul hingga kental dan apabila terbalikkan adunan tersebut tak tumpah.
Masukkan gula pasir halus sikit demi sedikit. Pukul lagi sampai semuanya sebati. Pukul guna kelajuan tinggi.
Whipping cream di masukkan dalam mangkuk berlainan. Putar menggunakan mixer. Putar selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
Ambik adunan coklat tadi. Masukkan ke dalam adunan putih telur. Masukkan sikit demi sedikit. Kali ni dah tak perlu guna mesin. Hanya guna spatula/senduk. Sila guna kaedah kaup balik adunan itu.